Busszal is rekorder a vak férfi

2015. 07. 30. 10:54

Már az autóbuszt is kipipálhatja Karvai Sándor: a „Vak Motoros” néven ismert rekorder sokféle motorizált járművet kipróbált már az évek során állandó mentora, Borsi Gergely ötszörös magyar bajnok autóversenyző instrukciói mellett, a Hungaroringen található Groupama Tanpályán pedig  újabb régi vágyát valóra váltva vezethette a VOLÁNBUSZ Zrt. egyik autóbuszát is. 
Karvai  rekordkísérletre hangolt az újabb rekorddal: a Balaton-felvidéken egy BPR Can-Am Outlander L nyergében egy olyan hosszú távú quadtúrát készül teljesíteni, amelyre még soha, egyetlen vak résztvevő sem vállalkozott. Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón  Harmath Péter, a VOLÁNBUSZ Zrt. oktatójának iránymutatásai mellett vezethetett egy újságírókkal és fotósokkal megtelt Scania Touring luxusautóbuszt is. Ezzel a 2012. november 10-én, a Hungaroringen, egy 600 köbcentis sportmotor nyergében önállóan teljesített kör után a „Vak Motoros” újabb Guinness-rekordot állított fel, amelyet a rekordok hazai regisztrálója, Sebestyén István is hitelesített.



„Majd' két évtizede vagyok állandó utasa a VOLÁNBUSZ Zrt.-nek és túlzás nélkül mondhatom, hogy sohasem csalódtam a járataikban. A személyzet nap mint nap figyelmesen, emberségesen bánik velem és ezt jól mutatja az is, hogy több buszvezetővel baráti kapcsolatba kerültem az évek során. Amikor felvetődött az ötlete ennek a rekordkísérletnek, számomra egy pillanatig sem volt kérdéses, hogy a társaság valamelyik autóbuszát szeretném vezetni. Boldog vagyok, hogy viszonozták a részemről régóta töretlen bizalmat és ennek köszönhetően megvalósulhatott egy régi vágyam. Vannak, akiknek az álmai a nemzetközi járatok révén válnak valósággá, nekem pedig ez itt és most, a Hungaroringen adatott meg” – fogalmazott Karvai Sándor. 
A nem mindennapi teljesítményt méltatta Fekete Antal, a VOLÁNBUSZ Zrt. vezérigazgatója is: „Társaságunk nevében gratulálok Sándornak, aki újfent megmutatta, hogy optimizmussal, akarattal és fegyelemmel nincs elérhetetlen cél. Öröm számomra, hogy a rekordkísérlethez hozzá tudtunk járulni és bízom abban, hogy Sándor a jövőben is jó érzésekkel utazik majd járatainkon.”



Gazsi Júlia, a Hungaroring vezérigazgató-helyettese is elismerően nyilatkozott Karvai Sándor teljesítményéről. 
„Gyakran vendégeskednek buszvezetők a Tanpályán, a sofőrök közül sokan itt, nálunk, tökéletesen biztonságos körülmények között tapasztalják meg először, milyen az, amikor megcsúszik egy busz. Ez a mostani rekordkísérlet azonban más volt, számunkra is újdonságot jelentett – ám természetesen szívesen adtunk neki helyet. Sándornak gratulálunk, nem csupán az új kalandhoz, hanem ahhoz is, hogy mindig újabb és újabb célokat tűz maga elé, és azokat meg is valósítja” – nyilatkozta Gazsi Júlia. 
Karvai Sándor az autóbuszos rekord előtt megismerkedett a Can-Am quaddal is, amelynek nyergében augusztus 16-án próbálkozik majd újabb csúcsfelállítással: akkor egy 5 kilométeres túrát igyekszik majd teljesíteni.