Kovács Kokó István: „Maximálisan megbízom a fiamban”

2012. 09. 14. 12:38

A korábbi olimpiai-, világ-, és Európa-bajnok, profi ökölvívó buszt vezetett a Hungaroringen található Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrumban, majd idősebb gyermekével, Bencével a sofőri felkészültségét is kipróbálta a felújított tanpályán.
Az autósokra leselkedő váratlan helyzetekre készíti fel a jogosítvánnyal rendelkezőket a Hungaroringen található Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum, ahol a legtöbbet talán a frissen megszerzett vezetői engedéllyel rendelkezők tanulhatnak a legtöbbet. 

A korábbi olimpiai, világ-, és Európa-bajnok, a profik között is csúcsra jutó egykori ökölvívó, Kovács Kokó István idősebb fia, Bence nemrég jutott túl a sikeres elméleti és gyakorlati vizsgán, és édesapja mindenképpen azt szerette volna, ha az első olyan tél előtt, amikor a fia autót vezet, megtapasztalja a gyakorlatban is, hogy milyen veszélyek leselkedhetnek rá a közúti forgalomban. Ha már ott jártak, akkor a népszerű Kokó a buszvezetést is kipróbálta.
A Hungaroringen található Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum a biztonságos közlekedés fontosságának üzenetét szeretné minél több emberhez eljuttatni. Minden korosztályhoz szól a kampányuk, de 2012-ben kiemelt szerepet kapnak a fiatalok, illetve azok, akik friss jogosítvánnyal a zsebükben kissé felkészületlenül kerülnek ki a sokszor veszélyeket tartogató forgalomba. 
„Még mindig rengeteg a baleset az utakon, melyekben valamennyi korosztály veszélyeztetett, ezért úgy döntöttünk, hogy idén is mindenképpen szeretnénk a Balesetmegelőzési programban betöltött szerepünket tovább erősíteni, így folytatjuk az úgynevezett „Élet Úton program”-ot, amely a gyermekektől az idős korosztályig mindenkinek szól. Miután különösen a friss jogosítvánnyal rendelkező fiatal korosztály az egyik legveszélyeztetettebb a közutakon – gondoljunk csak a sok úgynevezett diszkóbalesetre – így ők különösen fontosak a számunkra. Mindig szívesen látjuk kurzusainkon azokat, akik a vezetői engedély megszerzését követően még jobban szeretnének felkészülni a közlekedésben tapasztalható váratlan helyzetek megfelelő megoldására” – ecsetelte Gazsi Júlia, a Hungaroring Sport Zrt. vezérigazgató-helyettese, aki egyben a tanpálya ügyvezetője.
Nos, az egykori olimpiai, világ-, és Európa-bajnok, profi világbajnok ökölvívó, Kovács Kokó István is hasonlóan gondolkodott, és a nemrég jogosítványt szerző fiával, Bencével kilátogatott a vezetéstechnikai centrumba, hogy egy közösen elvégzett kurzus segítségével felkészültebben vezethessenek a közúti forgalomban. Kokó az autós gyakorlás előtt valóra válthatta egyik régen dédelgetett álmát, és beállt néhány percre BKV-alkalmazottnak.

„Korábban egy Borok Útja Rallye alkalmával egy pécsi parkolóban a jelen lévő belügyminiszter engedélyével már megmozdíthattam egy buszt, ám azóta is élt bennem a vágy, hogy egyszer vezethessek egy ilyen monstrumot. Hatalmas élmény volt számomra a BKV-oktatóbusz vezetése, és úgy érzem, megálltam a helyem, mint buszsofőr” – mesélte mosolyogva Kovács Kokó István.
A tanpályán aztán kiderült, nemcsak ő, hanem a március vége óta jogosítvánnyal rendelkező fia, Bence is jó tanítvány, ugyanis mindketten nagyon jó eredménnyel végezték el a számukra előírt gyakorlati feladatokat. Pedig nem volt egyszerű dolguk, hiszen az egyébként is nedves aszfalt a locsolástól még jobban csúszott, illetve a rántópad „jótékony” hatásával sem volt egyszerű a felújított tanpályán sikeresen „túlélniük” a szimulált váratlan közlekedési helyzeteket.
„Mindenhol és mindenben maximálisan megbízom a fiamban, így a volán mögött is, a családban az izgulás jogát úgyis az édesanyja tartotta fenn magának. Amióta megvan a jogosítványa, aránylag sokat és jól vezet, igaz, az úgynevezett KRESZ-rutinja még nincs meg. Nagyon örülök, hogy részt vehettünk egy ilyen kurzuson, ami még nekem is nyújtott újdonságot, pedig húsz éve van vezetői engedélyem. A tapasztalataim alapján kijelenthetem, hogy nemcsak kötelezővé tenném mindenki számára az itteni elméleti és gyakorlati oktatáson való részvételt, hanem egyenesen ennek elvégzéséhez kötném a jogosítvány megszerzését” – jelentette ki a kurzus végén Kokó.
Fia, Bence hamar ráérzett egy-egy szituációban a helyes megoldásra, látszott, nem ösztönből, hanem tudatosan vezet. Elmondta, a tél közeledtével még hasznosabbnak ítéli az itt eltöltött időt, ugyanis számos olyan megoldási lehetőséget próbálhatott ki a különböző szimulált vészhelyzetekben, amelyek segítségével megúszhatóak ezek az esetek.
„Fantasztikus élménnyel lettem gazdagabb, és remélem, az itt tapasztaltak segítségével képes leszek a közutakon is kivédeni a veszélyes szituációkat. Mivel én is azt vallom, hogy jó pap holtig tanul, így ha lesz rá módom, többször is kijövök a tanpályára gyakorolni” – állította a két hónap híján 18 éves fiatal.