Közlekedjünk közösen! Szemléletformáló szezonindító a Hungaroringen

2015. 03. 30. 10:01

„Az autóforgalom mellett ma már egyre többen választják a közösségi közlekedést, a kerékpárt vagy motorkerékpárt, csökkentve a közutak zsúfoltságát és a károsanyag-kibocsátást. A sokszereplőssé vált közlekedés fokozott figyelmet követel meg minden résztvevőjétől. A fejlesztési tárca szakmai partnereivel együtt emlékeztet mindenkit: közös kötelezettségünk, hogy felelőtlen magatartással ne tegyük ki súlyos veszélyeknek magunkat és másokat” – mondta el Becsey Zsolt közlekedésért felelős helyettes államtitkár 2015. március 27-én, a létesítményünkben megrendezett sajtóeseményen.
 


„A közlekedéskultúra alapja, hogy a másik közlekedőben ne útakadályt, ne a legyőzendő ellenfelet lássuk, hanem útitársat, aki ha nem is ugyanoda tart, mint mi, de ugyanúgy biztonságban szeretne megérkezni. Ha az együttműködés helyett a felülkerekedni vágyás az úr az utakon, az összeütközést kis szerencsével akár el is kerülhetjük ugyan, de a napunkat beárnyékoló ingerültség és rosszkedv tartósan velünk marad. A bármi áron előzésnél ezért is sokkal hasznosabb az előzékenység” – fejtette ki a helyettes államtitkár.
 


Becsey Zsolt hozzátette: „A helyes közlekedéskultúrát érdemes a lehető legfiatalabb korban elsajátíttatni, hiszen a gyermekek a leginkább védtelen résztvevői a közlekedésnek. A fejlesztési tárca ezért idén először pályázatot indított általános iskolák számára. A 95 millió forintos keretösszegből első körben több mint 530 alapfokú oktatási intézményben tartanak közlekedésbiztonsági órákat a gyermekeknek, szülőknek és pedagógusoknak.”
 
A minisztérium a hathatós szemléletformálás érdekében, a szakmai partnerekkel közösen 2015-ben is számos hagyományos és új eseményt szervez annak érdekében, hogy a közlekedéskultúra fejlesztésével a közlekedés idegeskedéstől és szomorú tragédiáktól mentes élménye legyen minden korosztálynak.


 
A Közlekedjünk közösen! szemléletformáló szezonnyitón  látványos elméleti és gyakorlati oktató programbemutató várta az érdeklődőket. Óvodásoktól az ötven felettiekig, a kerékpárosoktól a motorosokig különféle közlekedői csoportok próbálhatták ki a képességfejlesztő játékokat, ügyességi feladatokat, szimulátort és KRESZ-pályát. A résztvevők a szezon nyitányaként saját közlekedési eszközükön, felvezető autóval tettek egy kört a Hungaroringen.