Michelisz Norbert: „Az emberiség érdeke a környezettudatos vezetés”

2012. 05. 29. 11:08

A Hungaroringen található Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrumban a tiszta, élhető környezet érdekében alternatív üzemanyagokkal hajtott járművek mutatkoztak be a nyilvánosságnak. 

A Hungaroringen található Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum ezúttal nemcsak a biztonságos közlekedést, hanem a tisztább, élhetőbb környezetet is zászlajára tűzte. A saját öko vezetési programmal rendelkező tanpályán a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és az Óbudai Egyetem által tartott bemutatón számos alternatív, a környezetre ártalmatlan üzemanyaggal meghajtott járművet teszteltek, melyek közül több ott lesz az Alternatív Hajtású Járművek hazai versenyén, a Széchenyi Futamon április 29. és május 1. között, illetve az európai megmérettetésen, a 28. Shell Eco-marathon május 17. és 19. közötti rotterdami futamán. A Zengő Motorsport autóversenyzője, Michelisz Norbert – aki már javában készül a május 5-6-án a Hungaroringen megrendezésre kerülő WTCC világbajnoki futamra – szerint az egyik legfontosabb feladat, hogy sikerüljön felhívni az emberek figyelmét a környezettudatos vezetés fontosságára. 
A Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum mindig is elkötelezett híve volt a biztonságos közlekedés elősegítésének, illetve a környezetünk tudatos óvásának. Saját öko vezetési programmal rendelkeznek, és immár sikerült azokat a fiatalokat is magukhoz csábítani, akik tettekkel bizonyítják elkötelezettségüket a környezetvédelem mellett, és alternatív üzemanyagot felhasználó járműveket terveznek, versenyeznek velük.
„A Hungaroring Sport Zrt. és azon belül a Vezetéstechnikai Centrum több módon is segíti a biztonságos és környezettudatos közlekedést. Saját öko vezetési programmal is rendelkezünk, gazdaságos vezetési kurzusokat is tartunk az autósok számára. Több egyetemmel is sikerült együttműködési megállapodást kötnünk, hogy közösen is tegyünk egy élhetőbb környezet kialakítása érdekében. Éppen ezért okoz örömet, hogy az alternatív üzemanyaggal meghajtott járműveket a fiatalok éppen nálunk tesztelik” – jelentette ki Gazsi Júlia, a Hungaroring Sport Zrt. vezérigazgató helyettese, a Tanpálya ügyvezetője.
A Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrumban tesztelt alternatív üzemanyaggal hajtott járművek nagy része rövidesen két nagy erőpróbán bizonyíthatja, hogy igenis van helyük ebben a világban. Amint azt Petis László, az INNO – MOBIL Sportegyesület elnöke elmondta, előbb a hazai szervezésű Széchenyi Futamon láthatjuk őket, ahogy összemérik gyorsaságukat, tudásukat egymással – április 29 és május 1 között –, majd az alternatív járművek úgynevezett Európa-bajnokságán, a 28. Shell Eco-marathon május 17. és 19. közötti rotterdami futamán vesz részt öt magyar csapat, ahol nyolc-kilenc kategóriában számos díjat osztanak ki.
A Széchenyi Futam küldetése, hogy mihamarabb, mi magunk adjunk lehetőséget Földünk természeti katasztrófájának, és a közlekedés vészesen közelgő hajtóanyag-válságának elkerülésére. A rendezvény 2005-ös életre hívása óta tehetséges ifjú tervezők jövőbe mutató találmányaira épül, és egyre több, egyre impozánsabb megoldást termel ki korunk legégetőbb problémájára.
„A villamos, hidrogén- és más alternatív meghajtású közlekedési eszközök remélhetőleg jelentős szerepet töltenek majd be a hazai járműpiacon, hiszen a környezetkímélő megoldások területén elért magyarországi eredmények globális szintű kiterjesztése a fő cél. Ebben a folyamatban az eddiginél sokkal nagyobb nyilvánosságot, szerepet érdemelnek azok a fiatalok, akik remélhetőleg az autógyártó cégek segítőivé válnak” – fogalmazott az esemény egyik társrendezője, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részéről Kovács Pál, a klíma- és energiaügyekért felelős államtitkár, aki jómaga is kipróbált nem egy alternatív üzemanyaggal hajtott járművet. Kovács Pál ugyanakkor elmondta, az NFM anyagi eszközökkel is segíti a zöld energia minél szélesebb körű hasznosítását, és az egyetemeken és főiskolákon zajló műhelymunkák támogatása érdekében egy projektiroda felállítását tervezi.
A Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum idei arca, a május 5-6-án éppen a Hungaroringen megrendezésre kerülő WTCC világbajnoki futamra készülő Michelisz Norbert szerint a környezettudatos vezetés népszerűsítése napjaink egyik legfontosabb feladata, feltéve, ha utódainknak is biztosítani szeretnénk életteret a Földünkön.
„A környezettudatos autóhasználat saját közvetlen érdekünk is, ugyanis az üzemanyag-használat csökkentésével nem csak a pénztárcánkat óvjuk, hanem a levegőbe kerülő káros anyag mértékét is csökkentjük, ezzel óvva környezetünket a következő generációk számára, hiszen felelősek vagyunk utódainkért. Rövid távolságok megtételére célszerű teljesen leszokni az autóhasználatról, ez ugyanis a felesleges széndioxid kibocsátás mellett az autónk élettartamát is nagymértékben lecsökkenti” – jelentette ki Michelisz, aki azt reméli, hogy a magyar fiatalok sikerrel járnak majd a 28. Shell Eco-marathonon.
A Tanpályán különféle zöld energiával működő, olykor meghökkentő külsejű járművek és építőik rótták a köröket. Volt közöttük napenergiával, hidrogénnel, elektromos árammal, vagy épp sűrített levegővel futó eszköz is, melyek megépítéséhez a legtöbbször különböző kerékpár-alkatrészeket alkalmaztak.



B. Molnár László