Márton Anna: „A vízfalnak már megadtam a győztes tust”

2013. 07. 22. 14:52

Az augusztusi, Budapesten rendezendő vívó világbajnokságra készülő női kard-válogatott a Hungaroringen található Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrumban a pást helyett ezúttal az aszfalton bizonyított. 

Az augusztusi hazai világbajnokságra készülő női kardválogatott, valamint a közvetlen utánpótlásuk, az U23-as Európa-bajnokságot megnyerő fiatalok a tatai edzőtábort hagyták maguk mögött, hogy Gárdos Gábor vezetőedzővel az élen kipróbálják, vajon a pást után a Hungaroringen található Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum pályáin is megállják a helyüket. Nos, a rendkívül fiatal csapat – Márton Anna például napokkal ezelőtt szerezte meg a jogosítványát – valamennyi feladatot nagy odafigyeléssel hajtotta végre, és úgy vélekedtek, a Tanpályán eltöltött óráknak nemcsak csapatépítés szempontjából volt értelme, hanem a közutakon való balesetmentes közlekedésben is rengeteg hasznos tudnivalót biztosított a budapesti világbajnokságom éremre esélyes női kardválogatottunknak.

A Hungaroringen található Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum a biztonságos közlekedés fontosságának üzenetét szeretné minél több emberhez eljuttatni, és a tanpálya jubileumi 15. évében kiemelt szerepet kapnak a balesetmentes vezetésért folytatott küzdelem során a fiatalok számára szervezett kurzusaik. Éppen ezért nagy örömmel fogadták az augusztusi, Budapesten rendezendő vívó-világbajnokságra készülő női kardválogatott tagjait – Márton Anna, Várhelyi Anna, Benkó Réka, Varga Dóra, Mikulik Júlia, Gárdos Judit, Garam Nóra és László Luca –, akik a tatai edzőtáborból érkeztek a Tanpályára vezetőedzőjükkel, Gárdos Gáborral.
„Nagyon örültünk a meghívásnak, ugyanis a kemény edzőtáborozás mellett lazításként úgyis valamilyen csapatépítő programot terveztem nekik. Igaz, én mondjuk futótréningre gondoltam… Mindenesetre a lányok bebizonyították, hogy a pást után az aszfalton is megállják a helyüket” – jelentette ki Gárdos Gábor, aki minden egyes feladat után dicsérte a fiatal sportolókat.
Az ifjú hölgyek Péterváry Mátyás instruktor vezetésével a kezdeti bizonytalankodás után egyre magabiztosabban hajtották végre a különböző feladatokat, köztük az idei Európa-bajnokságon egyéniben 6. helyen végzett Márton Anna, aki mindössze pár napja rendelkezik jogosítvánnyal.
„Amellett, hogy a kemény edzésekkel teli napjainkat ez a program egy kicsit oldotta, nagyon hasznosnak is bizonyult a számunkra, hiszen olyan szituációkat tudtunk begyakorolni, amelyek bármikor leselkedhetnek ránk a közutakon. Őszintén mondom, egy itteni kurzust mindenképpen el kellene végeznie minden fiatalnak, mielőtt megkapja a jogosítványát, mert itt olyat tanítanak meg, ami a gyakorlati 30 órában nincs benne. Mindenesetre bízom abban, hogy a vízfalnak adott győztes tust a világbajnokságon sok hasonló fog követni” – árulta el Márton Anna.
Varga Dóra is nagy figyelemmel szlalomozott a csúszós műgyantán a vízfalak között. A 27 éves vívó számára is újdonság volt a Tanpályán való feladatok elvégzése, annak ellenére, hogy ő az Egyesült Államokban szerezte meg a vezetői engedélyét, és napjai nagy többségét is ott tölti. A junior világbajnokságon korábban egyéni ezüstöt szerző Várhelyi Anna vagy a londoni olimpiáról épphogy lemaradt Benkó Réka például a sokadik rántópados feladatot már aránylag nagy sebesség mellett is hibátlanul oldotta meg, és egyetértett a négy vb-re készülő hölgy, ha a páston is ilyen teljesítményre lesznek képesek, akkor meglehet a hőn áhított érem a világbajnokságon is.
„A kimutatások, statisztikák egyértelműen igazolják, hogy a friss jogosítvánnyal rendelkező fiatalok a legveszélyeztetettebbek a közutakon. Így nagy örömmel láttuk vendégül a hazai világbajnokságra készülő női kardválogatottat, akik megtapasztalhatták, milyen hasznos lehet a közutakon egy nálunk elvégzett kurzus. Bízunk abban, hogy például az ő segítségükkel is képesek leszünk megszólítani a fiatal korosztályt, rajtuk keresztül megismertethetjük velük a kurzusainkat, ahol szakképzett instruktoraink segítségével még jobban felkészülhetnek a közlekedésben tapasztalható váratlan helyzetek megfelelő megoldására” – fogalmazott Gazsi Júlia, a Tanpálya ügyvezetője.

B. Molnár László