Négykeréken is verhetetlen a londoni aranypáros

2012. 08. 23. 16:16

Saját és autóik határait feszegette Dombi Rudolf, Kökény Roland és Verrasztó Evelin a Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrumban.
Azt eddig is tudtuk, hogy a kajakkal szinte mindent tudnak a vízen, ám most az is kiderült a Hungaroringen található Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum off-road parkjában és a tanpályán, hogy az autókkal is fantasztikus dolgokra képes a londoni olimpia aranyérmes kajakpárosa, Dombi Rudolf és Kökény Roland. 

A két londoni hőst ezúttal Dombi barátnője, Verrasztó Evelin is elkísérte, és ha már ott volt a Hungaroringen, akkor a fiúkkal együtt ő is végigszáguldott a legendás aszfaltcsíkon. Noha a kanyarok vételében, a szlalom pálya, vagy éppen az erdei akadályok leküzdésének módjában szinte sosem értettek egyet, abban feltétlenül megegyeztek mindhárman, hogy kifejezetten hasznos időt töltöttek el a tanpályán, ahol az elvégzendő gyakorlatokkal igenis megtanulható az, miként kezeljék a közutakon a váratlan helyzeteket.
A Hungaroringen található Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum a biztonságos közlekedés fontosságának üzenetét szeretné minél több emberhez eljuttatni. Ám a veszélyhelyzetekre való felkészítés mellett a tanpálya arra is alkalmas, hogy olykor csapatépítő programokat szervezzenek ott különböző cégek vezetői. Meg természetesen arra is alkalmas, hogy a nemrég befejeződött londoni olimpia magyar hősei bizonyíthassák, a volán mögött is megállják a helyüket.
Ezúttal a vízben, illetve a vízen abszolút otthonosan mozgó, Londonban a K2 1000 méteren aranyat nyerő Dombi Rudolf és Kökény Roland, valamint előbbi barátnője, az olimpián kétszer is a 9. helyen végző úszónő, Verrasztó Evelin szerette volna bebizonyítani, az erdei utakon vagy éppen az aszfalton sem kell őket félteni. A nemrég megnyitott Off-road Centerben és a Vezetéstechnikai Centrum most felújított pályáin mindhárman megmutatták, nem jönnek zavarba, ha váratlan helyzetbe kerülnek a volán mögött ülve.
Az Off-road Centerben Evelin semmivel sem maradt el a két kajakos teljesítményétől a VW Amarok volánja mögött, majd a tanpályán is bebizonyította, nem a véletlen műve, hogy lassan három éve balesetmentesen közlekedik a közúti forgalomban. A fiúk számára – noha ők egy hajóban ülve versenyeznek – most létfontosságú volt, hogy bebizonyítsák, melyikük a jobb. Nos, az Off-road pályán Kökény Roland, míg a tanpályán Dombi Rudolf bizonyult minimális különbséggel jobbnak. 
„Kifejezetten jól éreztem magam, ez egy játék volt Rudival, ami egyben remek lehetőség volt a számunkra a tanulásra is. Sokat vezetek, és egyszer bizony nagyon kemény helyzetet éltem át, amikor megpördültem az autómmal. Az itteni tanpályán abszolút kitapasztalható egy autó viselkedése bizonyos helyzetekben, így a közutakon ránk leselkedő váratlan helyzetek kezelése igenis megtanulható, begyakorolható” – jelentette ki Kökény Roland.
Társa és barátja, Dombi Rudolf elárulta, ugyan poénnak fogta fel az egészet, ahol a saját és az autójának határait is megismerheti. Mindenesetre arra rájött, annak, aki készség szinten kezeli saját gépjárművét, annak feltétlenül ajánlott itt próbára tenni a tudását.
„Nagyon hasznos tapasztalatokra tettem szert, hogy például bizonyos helyzetekben miként kell reagálnom a volán mögött. Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki nyugodt és biztonságos körülmények között szeretne felkészülni a forgalomban ránk leselkedő veszélyek kikerülésére” – jelentette ki Dombi.
Aztán a Hungaroring legendás aszfaltcsíkján való körözés alkalmával bebizonyították, nemcsak a kajakban, hanem négykeréken is képesek száguldani.
„Végre nem kellett azzal foglalkoznunk, hogy melyik bokor mögül leselkedik egy traffipax. Fantasztikus érzés volt egy kicsit kiengedni a gőzt” – vallották be mindketten.
Verrasztó Evelin teljesítményére sem lehetett panasz, rajta is pontosan látszott, bármennyire a szórakozás vagy a tanulás, gyakorlás volt a cél, ha szóba kerülnek a másodpercek, igazi sportemberhez méltóan kizárólag a győzelem elfogadható a számára.
„Igen, bevallom, versenynek tekintettem mindezt a fiúkkal, és úgy érzem, ha nekem is annyi tapasztalatom lenne sofőrként, mint nekik, akkor le is győzhettem volna őket. Három éve van jogsim, azóta szinte mindennap vezetek, így kifejezetten hasznosnak vélem az itt töltött időt. A Ringen való körözés pedig örök emlék marad a számomra” – állította csibészes mosollyal a szája szegletében a csinos úszónő. 

B. Molnár László