Semmelweis Egyetem vezetstechnikai trning

0000. 00. 00. 00:00

Untitled Document

A Semmelweis Egyetem Műszaki Főigazgatósága augusztus 24. és 26. között gépjárművezetői tréninget szervezett a Központi Diszpécser- és Járőrszolgálat tagjainak, valamint a Logisztikai Osztály sürgősségi vérszállítóinak. A sofőrök olyan vezetéstechnikai gyakorlatokkal készültek fel a jármű elé kerülő akadályokra és váratlan helyzetekre, mint a felugró vízfal vagy az ún. rántópad.

A Hungaroring Groupama Tanpályán rendezett gépjárművezetői tréningen a Központi Diszpécser- és Járőrszolgálat tagjai és a sürgősségi vérszállítók vettek részt. Előbbi szolgálat munkatársainak eddig is rendszeresen szerveztek különböző továbbképzéseket az asszertív kommunikációs oktatástól az intézkedéstaktikai tréningekig. Az itt dolgozók feladatai közé tartozik a személyi- és vagyonvédelem, a járőrözés, vagy a káreseményekhez, intézkedést igénylő különleges helyzetekhez való kivonulás: ők járnak el például akkor is, ha valaki megsérti a látogatási tilalmat, esetleg egy agresszív beteg vagy hozzátartozó okoz problémát. „Ilyenkor a kollégáknak felfokozott érzelmi állapotban, fejben már az intézkedésre készülve kell a helyszínre érkezniük lehetőleg minél gyorsabban, de biztonságosan, a közlekedési szabályokat betartva” – magyarázta Mészáros István műszaki főigazgató, miért hasznos a vezetéstechnikai tréning számukra.


A logisztikai osztály sofőrjein szintén nagy a terhelés, hiszen 24 órás szolgálatban, rengeteg kilométert megtéve ők biztosítják az egyetem vér- és mintaszállítását. A körjárati rendszer mellett különösen fontos a sürgősségi vérszállítási feladat, amikor megkülönböztető jelzést használva a lehető leggyorsabban kell eljuttatniuk egyszerre akár több vérkészítményt a helyszínre. „A gépjárművezetés egyébként is veszélyes üzem, különösen a fővárosban. Sürgősség esetén, szirénát és kék lámpát használva pedig még kockázatosabb a közlekedés, nemcsak remek reflexekre, de elkerülő manőverekre és jó helyzetfelismerésre is szükség van” – mutatott rá a Műszaki Főigazgatóság főigazgatója, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a sofőröknek ilyenkor nemcsak a saját és a többi közlekedő testi épségére kell figyelniük, hanem a szállítmány biztonságára is. „Ezért is fontos, hogy valóban csak azokat a vérkészítményeket és mintákat rendeljék sürgősséggel, amelyek esetén ez valóban szükséges” – emelte ki Mészáros István.


A tanpályáján bója-akadályokkal, szlalommal, a jármű elé kilépő gyalogost imitáló felugró vízfallal és ún. rántópados gyakorlattal is készülhettek a váratlan helyzetekre az intézmény munkatársai. A tréningen minden munkatárs részt vett, aki a járőrszolgálatban és a vérszállításban dolgozik. Mészáros István szerint fontos, hogy a hasonló képzések folyamatosak legyenek, csak így biztosítható ugyanis a munkatársak fejlődése és az, hogy a pályán megtanultak valóban beépüljenek, használhatóak legyenek a mindennapi munka során. „A Groupama tanpályával kötött, rendkívül kedvezményes árú megállapodás megteremtette az alapot ahhoz, hogy a jövőben is folytatódhassanak a továbbképzések” – mondta el Mészáros István.

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem
Videó: Major Bálint, Gál Bettina – Semmelweis Egyetem