Sors Tamás: „A Hungaroringen körözni egészen fantasztikus élmény”

2012. 05. 29. 11:40

A mogyoródi aszfaltcsíkon autóztatta és motoroztatta meg a hazánkba akkreditált brit nagykövetet, Jonathan Knottot és a paralimpián induló magyar sportolókat Kovács Nikolett és Kiss Norbert száz nappal a londoni paralimpia kezdete előtt. 

A 2012-es, Londonban rendezendő paralimpiai játékok május 21-ét követő 100. napon kezdődnek, és erről a dátumról a világ sok országában megemlékeztek: délelőtt 11.00-kor azok a parasportolók, akik kvótát szereztek a játékokra, közösen vettek részt több országban egy rendezvényen. Magyarországon e jeles eseménynek a Hungaroring, illetve az ott található Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum adott otthont, melyen a londoni paralimpiára már kvótát szerző sportolókon kívül részt vett Jonathan Knott, Nagy-Britannia Magyarországra akkreditált nagykövete és Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke. A remekül sikerült rendezvényen a házigazda szerepét Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója, Frank Tamás, a Hungaroring Sport Zrt. alelnöke és Gazsi Júlia, a Hungaroring Sport Zrt. vezérigazgató-helyettese és a Vezetéstechnikai Centrum ügyvezetője töltötte be. A parasportolókat a Hungaroringen található tanpályán, a nemrég átadott off-road pályán valamint a Formula 1-es Magyar Nagydíjnak otthont adó versenypályán a Vezetéstechnikai Centrum Arca, Kovács Nikolett és a többszörös magyar bajnok autóversenyző, Kiss Norbert vitte körbe.
Ismét bebizonyította a Hungaroring Sport Zrt. vezetősége, hogy az autós és motoros versenyeken kívül mennyire fontosak számukra az olyan társadalmi szerepvállalás, amikor fogyatékkal élő embereknek szereznek néhány boldog órát. Ugyanis azonnal igent mondtak arra a felkérésre, hogy helyet adjanak a magyar paralimpikonok ünnepélyes megemlékezésére. Ugyanis a 2012-es, Londonban rendezendő paralimpiai játékok május 21-ét követő 100. napon kezdődnek, és erről a dátumról a világ sok országában megemlékeztek: délelőtt 11.00-kor azok a parasportolók, akik kvótát szereztek a játékokra, közösen vettek részt több országban egy rendezvényen. Magyarországon e jeles eseménynek a Hungaroring, illetve az ott található Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum adott otthont.
„Számomra az olimpiai eszme mindig is fontos marad, és különösen igaz ez, ha olyan magyar emberekről van szó, akik fogyatékukkal együtt élve a sportban találják meg önmagukat, és okoznak számtalan boldog pillanatot ennek az országnak. Kétszeres olimpiai bajnokként természetes volt számomra, hogy örömmel fogadom a magyar paralimpiai csapatot itt a Hungaroringen, és bízom abban, hogy az itt eltöltött idő hozzájárul ahhoz, hogy minél eredményesebben szerepeljenek majd Londonban” – fogalmazott Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A magyar paralimpikonok - MATÓ GYULA vívó, OSVÁTH RICHÁRD vívó, SORS TAMÁS úszó, SZEKERES PÁL vívó és TÓTH TAMÁS úszó – nagyon lelkesen vettek részt minden feladatban, aminek elvégzésében a tanpálya szakképzett instruktorai mellett a Vezetéstechnikai Centrum Arca, Kovács Nikolett gyorsasági motorversenyző is segített. Sőt, az esemény csúcspontját az jelentette, amikor a rendezvény résztvevői vagy saját, vagy a tanpálya autóin körözhettek a hungaroringi versenypályán. Sőt, a rendezvényen részt vevő Jonathan Knott brit nagykövetet a többszörös gyorsasági magyar bajnok, Kiss Norbert egy Lotus versenyautóval,, míg Kovács Nikolett egy motorral körbevitte, sőt, a Lotust a diplomata is vezette.
„Mivel autó-, és motorsport rajongó vagyok, így örök élmény volt számomra mind a Lotus-szal, mind pedig a motorral megtett kör a magyar Formula 1-es pályán. Már csak 100 nap és vendégül láthatjuk a világot a londoni paralimpián. London az első a játékok között, ahol az olimpia és paralimpia tervezése és megszervezése a teljes integráció jegyében történt. Minden idők legkönnyebben megközelíthető játékait fogjuk megrendezni. Az akadálymentesítés az épületek és közösségi terek tervezésénél, illetve a közösségi közlekedés átalakításánál egyaránt fő szempont volt. Továbbá szeretnénk, ha minden tapasztalatunkat átadhatnánk a következő játékoknak otthont adó városoknak is. A londoni paralimpia azért különleges, mert így visszatér oda, ahonnan indult. A paralimpiai játékok hazatérnek" – közölte Jonathan Knott, Nagy Britannia hazánkba akkreditált nagykövete Jonathan Knott.
Szekeres Pál – többszörös világ-, Európa- és paralimpiai bajnok vívó – alig tudta szavakban kifejezni, milyen jól érezte magát. 
„Fantasztikusan éreztem magam, nem bántam, hogy 100 nappal a paralimpia előtt nem az ilyenkor szokásos öltönyös rendezvényen vettünk részt. Számomra azért is fontos volt a részvétel, mert magam is vezetek, és a tanpályán eltöltött idő rádöbbentett arra, nagy szükség van a balesetmentes közlekedéshez az itteni gyakorlásnak. Remélem, máskor is részt vehetek hasonló rendezvényen itt a Hungaroringen, amely nagy lelki motivációt adott a sikeres paralimpiai szerepléshez” – lelkendezett Szekeres Pál, az Emberi Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkára.
A 100 m pillangóúszás paralimpiai-, világ- és Európa-bajnoka, világcsúcstartója, Sors Tamás is egyrészt a nem megszokott programról beszélt, majd elárulta, a rendezvény bizony igencsak hasznos volt számára, hisz nem olyan régen szerzett jogosítványt magának. 
„Nagyon örültem, amikor erről a programról hallottam, ez megtöri a felkészülés egyhangúságát, ráadásul a biztonságos közlekedés fontosságáról nem lehet elég sokat beszélni, naponta hallunk súlyos, sokszor halálos kimenetelű balesetekről, melyek elkerülhetőek lennének, ha jobban odafigyelnénk egymásra. Nekem csak rövid ideje van jogosítványom, ezért a nagyobb rutinszerzés miatt is rendkívül hasznos volt a látogatásunk a Vezetéstechnikai Centrumban. A ringen körözni, egészen fantasztikus élmény volt” – mondta a Londonban címvédésre készülő Sors Tamás.

A rendezvény végén Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke nem győzött köszönetet mondani a Hungaroring vezetőinek, hogy lehetővé tették a magyar paralimpikonok számára ezt a felejthetetlen napot.
„Nagyon örülünk annak, hogy a Hungaroring Sport Zrt. és elnök-vezérigazgatója, Gyulay Zsolt számára ennyire fontos a társadalmi szerepvállalás, a fogyatékkal élő emberek integrációja. Pont száz nappal London előtt ez a program kiváló lehetőséget nyújt sportolóinknak pár óra kikapcsolódásra, amire szükségük is van a rendkívül kemény felkészülés közben. A Vezetéstechnikai Centrumba minden autósnak jó lenne akár többször is ellátogatni, aki itt, védett környezetben megtanulja egy-egy váratlan helyzet kezelését, az a forgalomban sem esik pánikba hasonló szituációban. A kvótát szerzett sportolóink között is vannak olyan versenyzők, akik közlekedési balesetben szenvedtek maradandó sérüléseket. A mai program egyszerre kellemes és tanulságos. Miközben mindenki jól érzi magát, fel is hívja a figyelmet a biztonságos közlekedés fontosságára” – emelte ki Gömöri Zsolt.
Kovács Niki elárulta, számára is örök emlék marad ez a nap, mert a rendezvény főszereplői valamennyien példaképek, így örömmel vállalt szerepet a paralimpikonok hungaroringi autóztatásában, motoroztatásában.
„Külön megtiszteltetés volt a számomra, hogy Jonathan Knott brit nagykövet felült mögém a motorra. Éreztem, hogy nem először ült motorra utasként, így a célegyenesben kétszáz körül száguldottunk. Bízom abban, hogy az ilyen rendezvények egyrészt lelkiekben nagyon sokat adnak ezeknek a sportolóknak, ugyanakkor felhívják az emberek figyelmét a balesetmentes közlekedésre is” – mondta Kovács Niki, aki az esemény végén egy kis személyes ajándékot is kapott a nagykövettől.
A búcsú pillanataiban Gazsi Júlia, a Hungaroring vezérigazgató-helyettese ígéretet tett arra, hogy a londoni paralimpiai játékok után szívesen vendégül látják a sportolókat.
Ezt hallva Sors Tamás csak annyit jegyzett meg: „Nekünk már most megvan a jutalmunk a versenyek utánra!”



B. Molnár László