Sporttörténelmet írt Michelisz Norbert

2012. 11. 18. 18:58

A Zengő Motorsport versenyzője megszerezte a magyar autósport első világbajnoki címét az FIA WTCC privát versenyében.
Közös történetük eddigi legszebb magyar sportsikerének örülhet 2012 novemberében a Hungaroring Sport Zrt. és a Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum. 

Ugyanis utóbbi egyik hivatalos Arca, Michelisz Norbert fantasztikus sikert aratva megnyerte a túraautók világbajnokságának privát összetettjét, amivel sporttörténelmet írt, hiszen a Zengő Motorsport pilótája szerezte Magyarország első vb-címét az autósportban. Gyulay Zsolt, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke és a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója kijelentette, nagyon büszke Norbi sikerére, és kifejezetten várja már a WTCC 2013-as mogyoródi futamát, ahol remélhetőleg újra telt ház előtt léphet világbajnokként hazai aszfaltra a magyar versenyző. Gazsi Júlia, a Hungaroring Sport Zrt. vezérigazgató-helyettese, a Vezetéstechnikai Centrum ügyvezetője biztos abban, hogy Michelisz sikere nemcsak a magyar autósportra lesz jótékony hatással, hanem a sportoló és a Tanpálya által képviselt, a biztonságos közlekedésért folytatott kampányra is. 

Sporttörténelmi dátummá vált 2012. november 18-a a magyar autósport számára: innentől kezdve hazánk is belépett azon országok közé, amelyeknek már van világbajnoka. Michelisz Norbert ugyanis felért eddigi pályafutása csúcsára, és a Zengő Motorsport pilótájaként megnyerte az FIA WTCC-sorozat privát pontversenyét, mert 12 pontos előnnyel végzett a Yokohama Drivers' Trophy értékelés élén.
„A Sors mindig is nagy rendező, és ez most sem volt másként, hiszen Norbi éppen ott érhetett fel pályafutása eddigi csúcsára, ahol élete első futamgyőzelmét aratta – Makaóban. Fantasztikus eredmény, amit elért, és ha visszatekintek eddigi karrierjére, bizony a fejlődés töretlen. 2010-ben ő lett a legjobb újonc, majd idén éppen itt a Hungaroringen csodagyőzelmet aratott a több tízezres szurkolói had előtt. Akaratereje, szorgalma, ugyanakkor udvariassága és kiváló eredményei ellenére tapasztalható szerénysége már eddig is példaképpé emelte őt az autósportot kedvelők szemében. Az év elején azt mondtam, bízom abban, hogy Kárai Tamás 2011-ben, autocrossban elért szintén sporttörténelmi Európa-bajnoki címét sikerülhet überelni. Igazam lett, mert Norbi megszerezte a magyar autósport első világbajnoki címét azzal, hogy megnyerte a privát versenyzők pontversenyét, a Yokohama Drivers Trophyt. Már most nagyon várom, hogy jövőre világbajnokként guruljon ki a Hungaroring aszfaltjára a WTCC 2013-as vb-sorozatában” – fogalmazott Gyulay Zsolt, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke, a Hungaroring Sport Zrt elnök-vezérigazgatója.
Michelisz Norbert történelmi sikere egyben csapatának, a mellette jóban-rosszban kitartó Zengő Motorsportnak is eddigi pályafutásának csúcsát jelenti.
„Norbi a magyar autósport újkori történelmének eddigi legnagyobb győzelmét aratta. Ráadásul a privát vb-cím mellett az abszolút összetettben is a hatodik helyen zárt, méghozzá úgy, hogy pazar győzelmet aratott a Hungaroringen, pole pozíciót szerzett a szlovák versenyen, valamint Sonomában mindkét versenyen dobogóra állhatott. De kijár a gratuláció a Zengő Motorsport valamennyi tagjának, hiszen amit az elmúlt három évben produkáltak, arra jelzőket alig találni. Noha most az ünneplésen van a hangsúly, én mégis ennek a sporttörténelmi siker pillanataiban már abban bízom, hogy Norbi és csapata képes lesz még ezt az eredményt is túlszárnyalni” – jelentette ki Faluvégi Péter, az MNASZ főtitkára.
Michelisz Norbert ebben az évben elvállalta, hogy a Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum egyik hivatalos Arcaként mindent tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy valamennyi korosztály figyelmét felkeltse a biztonságos, balesetmentes közlekedésre.
„Fantasztikus sikert aratott Norbi, ami egyben a csapata és az egész magyar autósport sikere is egyben. Kifejezetten örülünk annak, hogy három év alatt ez a tehetséges fiatalember bebizonyította az egész világnak, hogy Magyarország, egy magyar csapat és magyar pilóta igenis képes arra, hogy legyőzze a nehézségeket, és az akaraterejével, szorgalmával és tudásával felérjen oda, ahova csak a legnagyobbak szoktak. Nem véletlenül ő hazánk egyik legnépszerűbb sportolója, aki szerénységével is példát mutat mindenki számára. Gratulálok az elért történelmi sikeréhez, és bízom abban, hogy az együttműködésünk a jövőben is töretlen marad, ugyanis a 2012-es esztendő egyértelműen bebizonyította, hogy Norbin keresztül még eredményesebben tudtuk, és őszintén remélem, hogy 2013-ban tudjuk majd eljuttatni a balesetmentes közlekedésért folytatott kampányaink üzeneteit az emberek számára. Elárulom, nagyon várom már a jövő évi, Hungaroringen rendezendő WTCC vb-futamot, ahol ismét telt ház bíztathatja Norbit. Ott, ahol a magyar autósport egyetlen világbajnokának saját bevallása szerint is a legnagyobb szeretet fogadja” – mondta Gazsi Júlia, a Hungaroring Sport Zrt. vezérigazgató-helyettese, a Vezetéstechnikai Centrum ügyvezetője.

B. Molnár László