Szezonnyitó Motoros Nap a Hungaroringen

2013. 04. 03. 14:15

Az idei esztendő szlogenje: „Motorozzunk biztonságosan 2013-ban is”

A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) hagyományteremtő, idénynyitó Motoros Napot rendez április 7-én a Hungaroringen. Az idei esztendő szerves folytatása lesz a tavalyinak, amely a Motorosok éve volt, és a balesetmentes közlekedést szem előtt tartva idén a szervezők a „Motorozzunk biztonságosan 2013-ban is” kampány első szerves részeként tekintenek a rendezvényre. 

Aki vasárnap kilátogat a Hungaroringre, az nemcsak a legújabb motoros kategóriaváltásokkal kapcsolatos tudnivalókkal ismerkedhetnek meg, hanem „élesben”, vizsgabiztosok segítségével kipróbálhatják az új kategóriák tesztpályáit. A rendezők az egész család számára kínálnak izgalmas, olykor játékos és szórakoztató programokat. 

Az NKH hagyományteremtő szándékkal hozza létre a Motoros Napot, amit igazi szezonnyitó rendezvénynek szán. Olyan motoros találkozónak, ahol a motorkerékpárok üzemeltetésével kapcsolatos műszaki teendőkről, az aktuális közlekedési szabályváltozásokról, és persze még sok minden másról lehet hasznos információt szerezni motorosoknak és más közlekedőknek egyaránt. Ráadásul profi szakértői gárdától speciális járműkezelési fogásokat is elsajátíthatnak.
Az NKH minden évben azonos időpontba invitálja majd egy helyszínre a motorosokat, az évnek abban a szakában, amikor már mindenki készül elővenni a motorkerékpárt, vagy már elő is vette.
A Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram részeként a Kulturált Közlekedésért Alapítvány (KKA) és az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Baleset-megelőzési Bizottsága (ORFK-OBB) rendezi a szezonnyitó Motoros Napot, amelynek egyik kiemelt célja a közlekedési morál és a járművezetők felkészültségének javítása. Éppen emiatt fontos azt is, hogy a közlekedésért felelős minisztériumok illetve hatóságok már előre felkészítsék a leendő jogosítvány tulajdonosokat arra, hogyan szerezhető meg egy adott kategóriában a vezetői engedély, milyen jogszabályok biztosítják a hallgatók jogait, mire kell odafigyelniük az elméleti- és gyakorlati képzés, illetve a hatósági vizsgák során. 
Az április 7-i rendezvényen lehetőség lesz arra is, hogy a vállalkozó kedvűek saját motorkerékpárjukkal tegyenek egy kört a Hungaroring versenypályáján, ám csak azok, akik a rendezvény elején időben regisztrálnak – 240 fő kaphat lehetőséget –, és bőr motoros ruhában és megfelelő védőfelszerelésekben érkeznek a helyszínre. 
A rendezvény műsorvezetője, Búza Sándor a Motoros Nap meghívott sztárvendégeivel készít interjút: Tóth Imre gyorsasági motorversenyzővel, Dobai Attilával, a Harley-Davidson Open Road Fest fesztiváligazgatójával, Kovács Kokó István fiával, Bencével, a Hungaroring Tanpálya Arcával és Hegedűs Lászlóval, a világ egyik legjobb triálosával, aki egy kis bemutatót is tart a sportágából.
Emellett a rendezők 10 órától délután 6 óráig változatos programokat kínálnak, de nem csak a motorosoknak, hanem az egész családnak. Többek között a gyermekek kerékpáros ügyességi versenyen mérhetik össze tudásukat, mini KRESZ-parkban ismerkedhetnek a közlekedés szabályaival, de a gyermekjátszótér is változatos programokat kínál. 
A felnőttek tesztelhetik magukat a különböző motoros rutinpályákon, motoros kaszkadőr bemutatóját élvezhetik, de tanulhatnak a motoros rendőröktől, aki vállalkozik rá, közös tréningen vehet részt a rendőrökkel, vagy a Safety Hungary vezetéstechnikai bemutatóin is elleshetnek különböző motoros technikai fogásokat. Akiket a régi és a legújabb motorkerékpárok érdekelnek, megtekinthetik az Old Timer bemutatót, vagy éppen a Kawasaki vagy a legendás Harley-Davidson motorkerékpárjait csodálhatják meg.



SZEZONNYITÓ MOTOROS NAP
HUNGARORING, 2013. április 7.

PROGRAM és HELYSZÍNEK
Érkezőknek bejárat: a rendezvényre nyitott bejárat (főbejárat előtti első bejárat)
10.00: Kapunyitás 
Parkolás autóval: média parkoló
Parkolás motorral: motoros tanpálya feletti parkoló
10.00 – 18.00: Folyamatos programok
 Motoros ügyességi pályákon gyakorlás – AM, A, A1 kategóriák számára – motoros tanpálya
 Kerékpáros ügyességi pálya használata – az ORFK OBB munkatársainak irányításával – motoros tanpálya
 Mini közlekedési park – a legfontosabb közlekedési táblákkal felszerelt területen gyakorlás, a közlekedéshez három elektromos autó áll a gyermekek részére – hátsó paddock
 Egészségügyi bemutató – hátsó paddock
 Tesztlapok kitöltése – AM, B kategóriás és kerékpáros elméleti feladatok – 53-54-es, ORFK-OBB box
 Rendőrségi technikai eszközök bemutatója – sebességmérő, alkoholszonda, stb. - 53-54-es box
 Részegszemüveg program – „részeg szemüvegben” ügyességi feladatok végrehajtása – motoros tanpálya feletti parkoló
 Biztonsági öv szimulátor – egy meredély tetejéről elindulva a csúszka 10 km/h sebességre gyorsul, majd a végén azonnal megáll – motoros tanpálya feletti parkoló
 Gyermekjátszótér – 5x5 méteres légvár, óriás csúszdás légvár, felfújható mászó fal – hátsó paddock
 Motorkerékpáros szimulátorok – 52-es box
 Old Timer bemutató – 51-es box
 Kawasaki kiállítás – az egyik motorkerékpárral a gyakorlatban is kipróbálható – 50-es box

10.30, 11.30 Rendőrmotorosok bemutatója és közös gyakorlás az érdeklődőkkel - tréning jellegű foglalkozás – motoros tanpálya
12.00 Safety Hungary motorkerékpárosainak vezetéstechnikai bemutatója – motoros tanpálya feletti parkoló
12.30 Rendőrmotorosok bemutatója és közös gyakorlás az érdeklődőkkel - tréning jellegű foglalkozás – motoros tanpálya
13.00 Moderátor beszélget a meghívott vendéggel. A meghívottak: Tóth Imre gyorsasági motorversenyző, Dobai Attila, a Harley-Davidson Open Road Fest fesztiváligazgatója, Kovács Kokó István fia, Bence, a Hungaroring Tanpálya Arca és Hegedűs László, a világ egyik legjobb triálosa
13.30 Motoros kaszkadőr bemutatója – motoros tanpálya feletti parkoló
14.00 – 16.00 Élménymotorozás a Hungaroring versenypályáján – kizárólag azok számára, akik saját motorkerékpárral látogatnak ki a helyszínre, bőr motorosruhával és megfelelő védőfelszereléssel rendelkeznek! Jelentkezni a helyszínen lehet – regisztrációhoz kötött –, a versenypályás program résztvevőinek létszáma korlátozott.
16.00 Rendőrmotorosok bemutatója és közös gyakorlás az érdeklődőkkel - tréning jellegű foglalkozás – motoros tanpálya
16.30 Safety Hungary motorkerékpárosainak vezetéstechnikai bemutatója – motoros tanpálya feletti parkoló
17.00 Motoros kaszkadőr bemutatója – motoros tanpálya feletti parkoló
17.30 Safety Hungary motorkerékpárosainak vezetéstechnikai bemutatója – motoros tanpálya feletti parkoló
18.00 Kapuzárás

B. Molnár László