Vendégeskedtünk a Kutatók Éjszakáján

2012. 10. 03. 10:27

Idén már másodszor szerepelt Tanpályánk a Kutatók Éjszakája névre hallgató, egész Európát érintő rendezvénysorozaton. A Gödöllői Szent István Egyetemen a Cselekvések Évtizede programunk folytatásaként igyekeztünk felhívni a fiatalok figyelmét a közlekedés veszélyeire. 

Az Európai Bizottság támogatását élvező program célja, hogy közelebb hozza a kutatók munkáját a nagyközönséghez, ezzel mutatva be társadalmunkban betöltött szerepüket. A 2005-ben indult eseménysorozat minden év szeptemberének negyedik péntekjén kerül megrendezésre. 
Tanpályánk e jeles napon a Gödöllői Szent István Egyetemen vendégeskedett. Az esemény hivatalos megnyitója után a hatalmas aula érdeklődő közönségének igyekeztünk ismertetőt tartani a gyermekeket érintő fontos közlekedésbiztonsági témákról. Palágyi István az ORFK-OBB vezető tanácsosa és egyben egyik vezetéstechnikai instruktorunk, a kerékpározás szabályaira hívta fel a gyermekek figyelmét. Zakosz Miklós instruktor kollegánk, pedig érdekes előadást tartott a F1 történetéről.

Előadásunk után az épület előtt felállított biztonsági öv szimulátorunk vette át a főszerepet, mely segítségével nagyon sokan megtapasztalhatták, hogy egy alacsony tempójú ütközésnél is hatalmas szerep hárul a biztonsági övre.

Az egyetem lezárt parkolójában pedig néhány egyszerű fékezési gyakorlattal igyekeztünk szemléltetni, hogyan változik a jármű fékútja különböző sebességeknél, valamint milyen hatással van a gépkocsi súlya a megállásara. A leglátványosabb kísérletünk minden bizonnyal a száraz és nedves burkolaton is végrehajtott összehasonlító fékútvizsgálatunk volt. Ennek során a kedves egybegyűltek testközelből tapasztalhatták meg a tapadáscsökkenésből fakadó fékútváltozást.
Az eseménydús délután során nagyon sok érdeklődő követte figyelemmel munkánkat és tette próbára magát a tesztben vagy a biztonsági öv szimulátorban. Remek érzés volt megtapasztalni, hogy minden korosztályban fogékonyak az emberek a közlekedésbiztonsággal kapcsolatos ismeretekre.
Végezetül szeretnénk megköszönni a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságnak és a Gödöllői Tűzoltóságnak a programban való közreműködésüket, valamint a Szent István Egyetemnek, hogy lehetőséget nyújtottak számunkra a programok között.

képek megtekinthetők a galériában

Zakosz Miklós