Véradók Világnapja

2021. 06. 18. 13:17

Néhány napon belül megkezdődik a vakáció, itt van a nyári szabadságok ideje. Ebben az időszakban kevesebben adnak vért, a balesetek száma viszont megnövekszik. Sok esetben vérkészítményre van szükség. A véradás fontosságára, a balesetek megelőzésére szeretnék felhívni a szervezetek a figyelmet az önkéntes véradók világnapján.
Magyarországon naponta 1600-1800 véradóra van szükség a folyamatos, biztonságos betegellátáshoz évente kb. 390 000 egység vérre.  A több száz fős véradásszervezői hálózatnak köszönhetően az Országos Vérellátó Szolgálat, és véradás-szervezési szakmai partnere, a Magyar Vöröskereszt napi szinten országosan 60-70 helyszínen biztosítja a véradók számára, hogy élhessenek a segítségnyújtás e formájával, lehetőség szerint minél közelebb lakhelyükhöz, munkahelyükhöz.
Magyarországon a leggyakoribb vércsoport jelenleg az A-s, míg a legritkább az AB-s. Tévhit, hogy a ritkább vércsoportokra gyakrabban van szükség. Minden vércsoport ugyanolyan fontos, hiszen a vércsoportok megoszlása a levett vér, illetve a felhasznált vér tekintetében azonos.
Az Adj vért és ments meg 3 életet!szlogen onnan ered, hogy a levett vérből 3 féle vérkészítményt állít elő az OVSz: vörösvérsejt koncentrátumot, trombocita (vérlemezke) koncentrátumot, és plazma-készítményt, amely készítményeket akár 3 különböző ember is kaphatja.  Megfelelő körülmények között tárolva a vörösvérsejt 35 napig, a trombocita 5 napig, míg a vérplazma 2 évig használható fel, ezért különösen fontos a véradások FOLYAMATOSSÁGA.

ORFK- Országos Balesetmegelőzési Bizottság
A személysérüléses közúti közlekedési balesetek nagyjából 1/3-a a nyári időszakban történik. A KSH adatai alapján a 2020-as évben 13778 személysérüléses közúti közlekedési baleset történt. Ebből a nyári időszakban 4291 baleset következett be. A balesetben meghaltak száma alapján szintén megállapítható, hogy a közúti közlekedési balesetben meghaltak megközelítőleg 1/3-a a nyári időszakban veszítette életét. 2020-ban 460-an haltak meg valamilyen közúti közlekedési balesetben, amelyből a nyári hónapok alatt 122-en.
Borzasztó adatok ezek, amely ellen tehetünk és tennünk is kell!
Az idei évben a motorkerékpáros balesetek megelőzése került a középpontba, mivel sajnálatos módon 2021-ben már 14 motoros veszítette életét közúti közlekedési balesetben. Ugyanakkor 2020-ban a nyári időszakban 15, 2019 ugyanezen időszakában pedig 25 motorkerékpáros halt meg közlekedési balesetben. Nem győzzük évről-évre hangsúlyozni mennyire fontos a vezetői tudás fejlesztése, valamint szinten tartása. Különösen fontos ez a szezonális járművek esetében, mint a motorkerékpárok. Fontos felhívni a motorosok figyelmét, hogy vegyenek részt vezetéstechnikai tréningen, hiszen a mai járművek teljesítményszintje már jóval nagyobb vezetési tudást és rutint követel meg. Az ORFK-OBB és más partnerek, mint a Hungaroring Sport Zrt. vagy a HUMDA évente hirdet ingyenes tréningeket, míg a KTM Centrum a motorok műszaki átvizsgálását végzi el térítésmentesen. Ilyen alkalom ez a mostani is, melyen egyúttal jótékonykodhatnak is a megjelentek, amennyiben „vérüket adják” az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársainak. Tegyünk együtt a közlekedésbiztonságért, …hogy mindenki hazaérjen!

 

Országos Kórházi Főigazgatóság

A Szent Margit Kórház minden évben két alkalommal szervez véradást: a nyári időszak elején és a karácsonyi ünnepek előtt. A kórház, mint minden egészségügyi intézmény folyamatos vérkészítmény-felhasználó. A véradó programok szervezésének célja, a vérkészlet stabilitásának megőrzése, feltöltése.

 A Hungaroring mindig készségesen áll a jó ügy mellé, a pálya vezetősége ezúttal is örömmel mondott igent a kérésre, hogy helyet adjon ennek a nagyszerű, figyelemfelhívó eseménynek, sőt, aktívan részt is vállal belőle.

„Nagyon örülünk, hogy fel tudjuk hívni a figyelmet a véradás fontosságára, ugyanis ha valaki, mi pontosan tudjuk, hogy a motorozás veszélyes üzem, sokkal nagyobb a sérülés veszélye, mint autóval, így tényleg létkérdés, hogy a megfelelő mennyiségű vér biztosított legyen – mondta Gazsi Júlia, a Hungaroring Sport Zrt. vezérigazgató-helyettese, a Tanpálya ügyvezetője. – A közlekedés-biztonság  kiemelten fontos számunkra, Motoros Akadémiánk a balesetek megelőzéséért dolgozik nap mint nap. Hiszünk benne, hogy tréningjeink elvégzése nagyobb magabiztosságot és tudatosságot ad a motorosoknak, ezáltal csökken a súlyos sérülés esélye.”